Krup çocuklarda görülebilecek solunum sistemi hastalıklarından birisidir. En temel belirtileri çocukta öksürük ve solunum zorluklarıdır. Çocuğun öksürmesi havlar tarzda olur. Çocuk soluk alıp vermede sorunlar yaşar. Öksürüğü de daha farklı çıkar. Genelde soğuk ve serin havalarda görülür. Hastalığa yol açan bir çeşit virüstür.
Krup hastalığının en bilinen iki önemli şekli vardır. Epiplottis ve Pseudokrup. Epiplottis’te ses telleri iltihaplanır ve şişer. Bu durumda çocuğun ateşi yükselir, yutkunmada zorluk çeker ve boyun bölgesinde şişkinlik oluşur. Bu tür bir kakada çocuğu hemen hastaneye götürmek gerekir. İlk tedavisi için antibiyotik tedavisi uygulanır. Fakat bazı durumlarda antibiyotik tedavisi yetersiz kalır. Solunum yollarının bir hayli şişmesiyle çocuk nefes alıp vermede sorun yaşar. Bunun için de çocuğun oksijen ihtiyacı ortaya çıkar. Bu durumda çocuğa ek olarak solunumu yapması için oksijen tedavisi uygulanır.
Pseudokrupp ise epiplottis’ e göre daha hafif seyreden bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlıkta çocukta ateş görülür fakat daha hafiftir. Yine çocukta öksürük ve solunum sorunu oluşur. Ayrıca sesinde kısılma da görülür. Çocuk bu türde kendini aslında daha iyi hisseder. Yutkunmasında sorun olmaz. Ve boyunda şişkinlik görülmez.
Bunun tedavisi için de dışarıda temiz bir hava çocuğa iyi gelecektir. Fakat çocuğun durumu kötüye giderse örneğin nefes alıp verme sorunu daha da ilerlerse hastaneye götürmek gerekir.
Tabi krup hastalığına karşı da ebeveynler önlem alabilirler. Ebeveynler hem kendilerini hem de çocuğu enfeksiyonlara karşı korumalıdırlar. Çocuğun temizliği çok önemlidir. Özellikle el ve yüz temizliğine dikkat etmek virüslerin çocuğa bulaşmasını önleyici bir etki yapar. Ayrıca hasta olan diğer kişilere fazla yaklaşmamak ve hatta olanlardan bir süre uzak durmak da bir önlemdir.