Düşük yapmak kadınlar için baş edilmesi zor olan bir durumdur. Bir kadın için düşük sonrası süreç stresli geçebilir. Düşük yapan birçok kadının merak ettikleri konularda birisi de Düşük yaptıktan sonra ne zaman tekrar hamile kalınabilir? Tekrar hamilelik için nelere dikkat edilmeli? Düşük sonrası tekrar hamilelik için en iyi zaman nedir? gibi konular oldukça merak edilmektedir. Tüm bu soruların ve diğer merak edilenlerin yanıtını bu yazımızda bulabilirsiniz.
20. gebelik haftasından önce gerçekleşen gebelik kaybına düşük denir. Bir gebelik kaybının düşük olarak kabul edilebilmesi için bu haftadan önce gerçekleşmesi gerekir. Bu hafta ve sonrasında gerçekleşen gebelik kayıpları ise ölü doğum olarak adlandırılır. Düşük vakalarının birçoğunda neden fetusun normal bir şekilde gelişmemesidir. Düşük vakalarının %50 sinde bebeğin kromozomlarıyla ilgili problemler bulunmaktadır. Bazen annedeki bir sağlık sorunu da ( diyabet, rahimle ilgili bir sorun v.b. ) düşük yaşanmasına neden olabilir. Fakat düşük vakalarının çoğunda asıl neden tam olarak bilinememektedir. Gebeliklerde düşük vakalarının oranı %10-20 arasında değişmektedir. Fakat bu oran biraz daha yüksek olabilir.
Düşük vakaları genelde bir kadında1 defa yaşanır. Bir kadın düşük yaptıktan sonra genelde sağlıklı bir hamilelik yaşar. 2 veya daha fazla düşük vakası yaşayan kadınların oranı %1-2 civarındadır.
Bir kadın düşük yaptıkta sonra bir sonraki gebeliğinde düşük yapma riski biraz daha artar. 2 kez düşük yapan bir kadının bir sonraki gebeliğinde düşük yapma riski %26 oranında artış gösterir. 3 düşük sonarsı bu oran %28 dir.
Eğer ardı ardına 2 veya daha fazla düşük yaşadıysanız bu düşük vakalarının altında yatan temel nedenlerin araştırılması gerekir. Bu nedenle bir sonraki gebeliğinizden önce hekiminize başvurarak gerekli testleri yaptırmanız gerekir. Hekiminiz tekrar hamile kalmadan önce ize aşağıdaki testleri yapabilir:
Kan testleri: Sizden bir kan örneği alınarak bağışıklık sisteminiz ve hormonlarınız ile ilgili bir zorun olup olmadığı tespit edilir.
Kromozomal testler: düşük yaşamanızda kronomozmal sorunlar da yol açabilir. Bu nedenle siz ve eşiniz kromozomal testlere tabi tutulursunuz.
Rahimle ilgili sornların tespiti için de ultrason, histeroskopi, histerosalpingografi, sonohisterogram gibi testler yapılır.
Eğer düşük veya düşükler yaşamanıza neden olan etlen tespit edilemediyse umudunuzu yitirmemelisiniz ve iyimser olmalısınız. Çünkü birden fazla düşük yaşayan kadınların çoğu sonunda sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmektedir.
Düşük yapmanız oldukça stres yaşamanıza, duygusal olarak kendinizi kötü hissetmenize neden olabilir. Bu duyguları yaşanız oldukça normaldir. Hatta bu süreçte kızgınlık, suçluluk gibi duygular da yaşanabilir. Fakat asla kızgınlık, suçluluk, pişmanlık gibi duygular yaşamamalısınız. Çünkü bu daha fazla stres, endişe yaşamanıza ve eşinizle ilişkinizin kötü etkilenmesine neden olabilir.
Düşük vakası yaşandıkta sonra genelde tekrar hamile kalma çalışmaları için yani cinsel ilişki için en az 2 hafta kadar beklenmesi tavsiye edilmektedir. Düşük sonrasında 2 hafta kadar seks yapılmaması ve bu süreç zarfında beklenmesi önerilir. Bu herhangi bir enfeksiyonu önlemek için gereklidir.
Düşük sonrasında tekrar gebelik için hekiminize danışarak onun tavsiyelerini ve yönlendirmelerini alın. Hekiminizin bu konudaki tavsiyeleri çok önemlidir. Periyotlarınız da muhtemelen 6 hafta içinde normale dönecektir. Fakat diğer yandan periyotlarınız başlamadan önce de eğer cinsel ilişkiye girerseniz yine de hamile kalma ihtimaliniz vardır.
Düşük sonrasında tekrar hamile kalmak için kendinizi hazır hissetmeniz de önemlidir. Kendinizi hazır hissettiğinizde hekiminizin de rehberline ihtiyaç duyacaksınız. Burada ne gibi önlemler alınacağı, ne gibi şeylere dikkat edeceğiniz konusu o ana kadar yaşadığınız düşük vakası sayısına göre değişebilir.
Aslında genelde düşük vakalarını kesin olarak önlemek için yapılabilecek bir şey yoktur. Fakat düşük riskini azaltmak mümkündür. Bunun için yaşamınızda düşük riskini azaltacak önemler alabilirsiniz.
Örneğin günlük olarak hamilelik öncesi önerilen vitaminleri almaya çalışın. Folik asit bu vitaminlerin başında gelir. Folik asidi gebeliğinizden 3 ay önce almaya başlayın ve özellikle gebeliğinizin ilk 3 ayı boyunca buna devam edin.
Sağlıklı bir kiloda kalmaya çalışın. Aşırı kilolarınız düşük riskini artırabilir.
Gün içinde Kafein tüketimini sınırlayın.
Alkolden, sigara ve yasak madde gibi zararlı şeylerden uzak durun.
Düşük sonrasında tekrar hamile kaldığınızda bu sefer daha yakından takip edilirsiniz ve kontrolleriniz daha sıkı olur. Daha planlı hareket etmelisiniz. Hekiminize daha sık görünmeniz gerekebilir.