Hipotiroidi belirtilerini ilk başlarda fark etmek kolay olmayabilir. Çünkü belirtileri yavaş bir şekilde başlar. Bu belirtiler genelde bitkinlik gibi genelde görülen belirtilerdir. Çünkü bu belirtiler yaşlanma ve stres gibi nedenlerden de oluşur.
Hipotiroidi belirtileri tiroid bezi doğru bir şekilde çalışmadığında görünmeye başlar. Bu durumda yeterli tiroid hormonu üretilmez. Tiorid hormonunun yeterli düzeyde üretilmesi birçok vücut fonksiyonunun doğru çalışması için gereklidir. Hipotirodi durumunda hekim hormon seviyelerini normale çevirmek için ilaç verebilir.
Tiroid düzeyleri düşük olduğunda ne olur, hipotiroidi belirtileri nelerdir?
Hipotiroidi kişiyi yorgun hissettirir. Soğuğa karşı hassas olur. Kilo bile alabilir.
Düşük tiroid düzeyleri kişinin ruh halini ve düşüncelerini de olumsuz etkileyebilir. Örneğin depresyon, hafıza sorunları ve düşünürken konsantre olamama gibi durumlar görülebilir.
Kaslarda ve eklemlerde ağrı, şişkinlik ve sertlik gibi belirtiler de hipotiroidi belirtileri arasındadır. Şişkinlik yüz, göz ve dil bölgesinde de olabilir.
İşitme sorunları, yavaş konuşma ve ses kısıklığı görülebilir.
Kadınlarda adet kanamaları daha ağır seyredebilir.
Hipotirodi belirtilileri kendisini ciltte de çeşitli belirtilerle gösterebilir. Ciltte solgunluk, üşüme, kuruma, kaşıntı, pullanma, pürüzler, sararma ( sararma daha çok ayak tabanında, yüzde ve avuç içlerinde olur )
Tırnaklar daha çabuk kırılabilir ve daha yavaş uzayabilir. Saçlarda da kırılmalar ve dökülmeler görülebilir. Kaşlarda da dökülmeler olabilir.
Hipotiroidi sorunu kalp ve akciğer sağlığını da olumsuz etkileyebilir. Bu durumda kişide kalp atışlarında yavaşlama, egzersiz sırasında nefes darlığı, güçsüzlük, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol gibi sorunlar görülebilir.
Hipotiroidi çocukları ve gençleri de etkileyebilir
Hipotiroidi sadece yetişkinlere özgü bir sağlık sorunu değildir. Çocukları ve gençleri de etkileyebilir. Çocuklara ve gençlerde de benzer sorunlar görülebilir. Fakat gençler ve çocuklarda gelişimi yavaşlatma gibi bir soruna da yol açabilir. Çünkü tiroid hormonu gelişimi de kontrol eden bir hormondur. Böyle bir sorunda gelişim geriliği ortaya çıkabilir. Ergenliğe daha geç ulaşabilir. Adolesan çağındaki kızlarda ağır adet dönemleri yaşanabilir.
Bu çocuklar ayrıca okulda da sorunlar yaşayabilirler. Hafıza ve bitkinlik sorunlarından dolayı okul başarıları düşebilir.